Wie regelt en betaalt de notaris als je je huis verkoopt?

Wie de notaris kiest en betaalt is eigenlijk afhankelijk van hoe koper en verkoper dit met elkaar afspreken. In het standaard NVM koopcontract staat hierover het volgende:

De kosten die op de eigendomsoverdracht betrekking hebben en die de notaris in rekening brengt, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en kadasterkosten, zijn voor rekening van koper/verkoper. De notaris wordt aangewezen door koper/verkoper.

Dit betekent dus dat er wordt doorgehaald wat niet van toepassing is. In de praktijk is het eigenlijk zo dat de koper van een woning kiest welke notaris hij wil inschakelen voor het overdragen van de woning. De kosten van de notaris zijn ook voor de koper. Omdat dit zo logisch is, wordt hier vaak door de verkoopmakelaar en de aankoopmakelaar niet over gesproken en wordt in de koopakte opgenomen dat zowel de keuze voor en de kosten van de notaris voor rekening van de koper zijn.

Toch gebeurt het regelmatig dat de verkoper de notaris wil kiezen. Vaak wordt hier dan wel al melding van gemaakt in de Funda advertentie of staat dit in de verkoopbrochure aangekondigd als ‘notariskeuze verkoper’. Conclusie: Let er even goed op of er iets over ‘notariskeuze verkoper’ wordt genoemd in de advertentie en let er goed op dat vóórdat je de koopakte tekent de notariskeuze aan jou is. Als woningbouwverenigingen woningen verkopen (uitponden), willen zij vaak zelf de notariskeuze hebben.

About Floris

Floris van Kuijeren is eigenaar van VK Makelaars (www.vkmakelaars.nl) in Haarlem en met sprankelende passie helpt hij zijn cliënten elke dag met de belangrijkste aankoop of de belangrijkste verkoop van hun leven. Ook op zoek naar in een goede makelaar in omgeving Haarlem? Bel of mail Floris: 06-47470404 - floris@vkmakelaars.nl

One thought on “Wie regelt en betaalt de notaris als je je huis verkoopt?”

  1. Bedankt voor het delen van dit artikel over het verkopen van een huis en de rol van een notaris daarin. Goed om te weten dat er standaard contracten zijn. Ik ga mij verder verdiepen in zaken die ik moet regelen voorafgaand aan een gesprek met mijn notaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *